• Nové pravidlá od 25.1.2022 (Vyhláška 7/2022)

          • Od 25.1.2022 nadobúda účinnosť Vyhláška 7/2022 Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k izolácií osôb pozitívnych na ochorenie COVID-19 a karanténe osôb, ktoré prišli do úzkeho kontaktu s osobou pozitívnou na ochorenie COVID-19.

            vyhlaska_7.pdf

            Ponúkame zhrnutie nových pravidiel:

            Klinické príznaky ochorenia
            Medzi klinické príznaky ochorenia COVID-19 sa po novom zaraďuje 
            •    zvýšená telesná teplota nad 37°C, 
            •    kašeľ, nočné potenie, únava, 
            •    bolesti hrdla, bolesti hlavy, 
            •    dýchavičnosť, 
            •    strata chuti alebo strata čuchu, 
            •    črevné a zažívacie problémy 
            •    či pocit upchatého nosa.

            V izolácii musia po výskyte niektorého z uvedených klinických príznakov zostať všetky osoby, teda osoby neočkované, očkované, ako aj osoby po prekonaní COVID-19.
            Dĺžka domácej izolácie pozitívnej osoby sa zároveň skracuje z 10 na 5 dní, a to od dátumu odobratia vzorky s pozitívnym výsledkom. Po ukončení domácej izolácie musí osoba, ak je staršia ako 6 rokov, nosiť na verejnosti 5 dní respirátor FFP2. Deti v školách a školských zariadeniach môžu nosiť aj rúško.

            Karanténa v prípade úzkeho kontaktu
            Skracuje sa aj dĺžka domácej karantény úzkeho kontaktu, avšak v závislosti od očkovacieho statusu. V prípade neočkovanej osoby a zaočkovanej osoby bez posilňujúcej dávky, ak od zaočkovania uplynulo viac ako 9 mesiacov, bude trvať 5 dní. Vykonanie RT- PCR testu na 5. deň už nebude potrebné pri každom úzkom kontakte.

            Pre očkované osoby s posilňujúcou dávkou a tie, ktoré boli zaočkované pred nie viac ako 9 mesiacmi, ako aj pre osoby, ktoré prekonali COVID-19 pred menej ako 180 dňami, ak tieto osoby zároveň nemajú klinické príznaky, karanténa nie je povinná.
            Na verejnosti však musia mať prekryté dýchacie cesty respirátorom FFP2 bez výdychového ventilu po obdobie 7 dní od posledného kontaktu s pozitívnou osobou.

            Kedy ide o úzky kontakt?
            Mení sa aj definícia úzkeho kontaktu. Ak sa osoba stretla s pozitívnou osobou bez prekrytia dýchacích ciest respirátorom FFP2 a tieto osoby boli v priamom fyzickom kontakte alebo boli od seba vo vzdialenosti menšej ako 2 metre dlhšie ako 5 minút, alebo boli v interiérovom alebo inak uzatvorenom priestore dlhšie ako 5 minút, alebo cestovali spoločne dopravným prostriedkom dlhšie ako 5 minút, ide o úzky kontakt.

            Obdobie úzkeho kontaktu sa počíta 2 dni pred odberom pozitívnej vzorky alebo od objavenia sa príznakov u pozitívnej osoby, ktorá je blízkym kontaktom.

            Za pozitívnu sa bude v rámci novej vyhlášky považovať osoba po doručení výsledkov RT-PCR, LAMP, antigénového testu, ako aj Point of care testu (PoCT), a rovnako aj osoba po domácom antigénovom teste, ktorý však musí posúdiť jej všeobecný lekár.

            Pri antigénovom, LAMP, PoCT i samoteste nebude potrebná konfirmácia (overenie) PCR testom. 

            ÚVZ SR zároveň zdôrazňuje, že izolácia osoby pozitívnej na COVID-19 alebo karanténa osoby po úzkom kontakte s pozitívnou osobou, ktorá nebola ku dňu účinnosti novej vyhlášky ukončená, sa ukončuje podľa doterajších predpisov.

          • Krúžková činnosť na škole

          • Vzhľadom na vážnu epidemiologickú situáciu a vzhľadom na platné predpisy MŠVVaŠ SR a ÚVZ SR rušíme krúžkovú činnosť v ZŠ Cabajská 2, Nitra do 31.1.2022.

            Opatrenia proti SARS-CoV-2 slúžia na zamedzenie šírenia nového variantu ochorenia COVID-19 (variant Omikron).

            Zákonným zástupcom odporúčame, aby využili možnosť dobrovoľného samotestovania žiakov Ag testami v domácom prostredí a aby sa pravidelne testovali. Možnosť antigénového samotestovania môžu využiť všetci žiaci, aj zaočkovaní a aj tí, ktorí prekonali ochorenie COVID-19

            Organizacia_sk._roka_2021_22_-_dodatok_c.5.pdf​​​​​​​

            Všetky dokumenty sú zverejnené na webovom sídle školy v sekcii COVID_19.

          • Prerušenie vyučovania v VII. A triede

          • Riaditeľka  Základnej školy, Cabajská 2, Nitra Mgr. Dana Rapavá prerušuje prezenčnú formu vyučovania so súhlasom zriaďovateľa školy žiakom  VII. A triedy   od 20.01. 2022 do 21.01. 2022 (vrátane) v zmysle § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov

            Celé znenie: Prerusenie_vyucovania_VII.A.pdf

            O spôsobe dištančnej formy vyučovania budú žiaci informovaní prostredníctvom triedneho učiteľa.

            Žiaci po skončení karantény prichádzajú do školy s vyhlásením zákonného zástupcu o bezpríznakovosti žiaka.

            Všetci žiaci VII. A triedy budú na 20.1 a 21.1.2022 automaticky odhlásení zo stravovania.

          • Prerušenie vyučovania v V. A triede

          • Riaditeľka  Základnej školy, Cabajská 2, Nitra Mgr. Dana Rapavá prerušuje prezenčnú formu vyučovania so súhlasom zriaďovateľa školy žiakom  V. A triedy   od 18.01. 2022 do 23.01. 2022 (vrátane) v zmysle § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov

            Odôvodnenie:
            Regionálny úrad so sídlom v Nitre  odporúča  Základnej škole, Cabajská 2, 949 01 Nitra, IČO: 37865625 prerušiť  prezenčné vyučovanie v zariadení pre deti a mládež – v triede 5. ročníka Základnej školy, Cabajská 2, 949 01 Nitra od 18.01.2022 do 23.01.2022 (vrátane) na základe hlásenia osoby pozitívnej na ochorenie COVID-19. Prerušenie prezenčného vyučovania v danej triede ako opatrenie na predchádzanie ochoreniam je nevyhnutné plniť ihneď.
             

            Celé znenie oznamu s polu s poučením o dodržiavaní karantény nájdete v elektronickej podobe tu:

            Prerusenie_vyucovania_V.A.pdf

            Poucenie_pre_osoby_v_karantene.pdf

             

          • Centrum športu: Korčuliarsky kurz I.A a I.B

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Korčuliarsky kurz I.A a I.B.

            Korčuliarskeho kurzu organizovaného SZĽH a Mestom Nitra v spolupráci s HK Nitra v Nitra Aréne sa zúčastnilo 28 žiakov  I.A a I.B triedy v termíne 13.12. - 17.12.2021.

            Žiakom sa venovali traja profesionálni tréneri. Kurz ukončili 17.decembra 2021 Korčuliarskou olympiádou za prítomnosti rodičov.

          • Dôležité informácie k nástupu žiakov od 10.01.2022

          • Vážení rodičia,

            od 10.01.2022 nastupujú žiaci školy na prezenčné vyučovanie. Školské prázdniny sa končia dnes - 7.1.2022.

            Dôležité informácie:

            1. Organizácia vyučovania: Organizacia_sk.roka_2021_22_dodatok_c.4.pdf

            Vyučovanie sa riadi podľa školského semaforu. Pri prvom nástupe do školy a po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich dní (vrátane víkendov a sviatkov) rodič predkladá „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ žiaka (Príloha). Žiak s príznakmi musí zostať doma. Pokiaľ rodič nevie vylúčiť príznaky, kontaktuje detského lekára.

            Pisomne_vyhlasenie_o_bezpriznakovosti.docx

            Vstup cudzím osobám do priestorov školy je zakázaný 

            2. Úhrada poplatkov za stravné a ŠKD

            Žiadam zákonných zástupcov, aby uhradili stravné a poplatky za ŠKD za mesiac január (ak tak ešte nespravili), nakoľko od pondelku 10.01.2022 sa už deti v školskej jedálni stravujú a ŠKD je v plnej prevádzke.

            3. Samotesty AG

            V zmysle pokynov MŠVVaŠ SR  si Vás dovoľujeme  informovať, že antigénové samotesty pre žiakov základných škôl budú k dispozícií na distribúciu prostredníctvom Regionálnych úradov školskej správy. 

            Distribúcia antigénových samotestov  v novom kalendárnom roku 2022 bude závisieť od prejaveného záujmu zo strany rodičov.

            Všetky testy z roku 2021 už boli distribuované rodičom v roku 2021, preto žiadam zákonných zástupcov žiakov školy, aby  nanovo prihlasovali svoj záujem o AG samotesty na rok 2022 prostredníctvom triednych učiteľov nasledovne:

            a)    Mailom triednemu učiteľovi (kde uvediete meno, priezvisko a triedu žiaka)  alebo
            b)    Cez EduPage

            Žiadam Vás, aby ste si overili mailovú adresu triedneho učiteľa, aby sa nestalo, že Vaša žiadosť nebude zaevidovaná.

            Nahlasovanie bude uskutočňované od 7.1.2022 do 11.1.2022 (do 13.00 hod.)

            Nenahlasujte vašu žiadosť na školský mail: zscabajska@zscabajska.sk

            Usmernenie k nahlasovaniu a testovaniu: Usmernenie_k_prihlasovaniu_a_testovaniu.pdf

            Želáme vám v roku 2022 veľa zdravia a našim deviatakom veľa šťastia pri výbere strednej školy a veľa úspechov pri testovaní a príjimacích pohovoroch.

            Vedenie školy

          • Oznam

          • Dňa 16.12.2021 boli vrátené rodičom preplatky 15,- eur za školský klub detí, ktoré uhradili na mesiac január 2022.

            Poplatky 15,- eur za školský klub detí na mesiac január 2022 je potrebné uhradiť od 1.1.2022 do 6.1.2022.

             

        • Vianočné prázdniny
          • Vianočné prázdniny

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            Vianočné prázdniny začnú 18. decembra 2021 (sobota) a končiť budú 9. januára 2022 (nedeľa). Školské vyučovanie začne 10. januára 2022.

            Všetkým Vám zo srdca prajeme pokojné prežitie vianočných sviatkov v plnom zdraví a v čarovnej rodinnej atmosfére.

            Do nového roka 2022 Vám želáme veľa radosti, zdravia, šťastia, úspechov a veľa sily pri zvládaní každodenných poviností.

          • Oznam

          • Vážení rodičia,

            z dôvodu koncoročnej uzávierky Vás prosíme, aby ste všetky poplatky za rok 2021 - za ŠKD a stravné v ŠJ uhradili do 15.12.2021 (streda).

            Poplatky za január 2022 poprosíme uhrádzať až po 1.1.2022. 

            Ďakujeme

            vedenie školy

          • Dôležitý oznam

          • Od 9. decembra 2021 do 17. decembra 2021 (vrátane) prechádzajú žiaci II. stupňa ZŠ na dištančné vzdelávanie.

            Rozhodol tak RÚVZ so sídlom v Nitre na základe dostupných informácií o zhoršujúcej sa epidemiologickej situácie v okrese Nitra.

            Vyhláška:

            vyhlaska_286.pdf

            1. Informáciu o dištančnom vzdelávaní dostanú žiaci aj rodičia cez Edupage od príslušných vyučujúcich

            2. Žiaci sú automaticky odhlásení zo stravy od 9.12.2021 do 17.12.2021/vrátane/.

            Dana Rapavá, riaditeľka školy

          • Prerušenie prezenčného vyučovania v VI.A triede

          • Riaditeľka Základnej školy, Cabajská 2, Nitra oznamuje, že prerušuje prezenčné vyučovanie v VI. A triede, z dôvodu pozitivity žiaka od 2.12. 2021 do 11. 12. 2021 (vrátane).

            Žiaci tejto triedy prechádzajú na dištančné vzdelávanie. Zo stravy sú odhlásení všetci žiaci danej triedy. 

            Poučenie pre osoby v karanténe:

            Poucenie_pre_osoby_v_karantene.pdf

            Oznámenie RÚVZ:

            Oznamenie_RUVZ_ZS_Cabajska_VI.A.pdf

            Dištančné vzdelávanie pokračuje podľa aktuálneho rozvrhu hodín.

            O prerušení prezenčného vzdelávania sú informovaní všetci rodičia a zamestnanci našej školy.

            Mgr. Dana Rapavá, riaditeľka školy

          • Oznámenie

          • Vážení rodičia,

            z dôvodu vyhlásenia núdzového stavu a  na základe uznesenia vlády SR, vydania vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva a zverejnenia nového rozhodnutia ministra školstva, vydávam dodatok č. 2 k organizácii výchovno-vzdelávacieho procesu, ktorý bude platiť do 18.12.2021.

            Zároveň Vám oznamujem, že všetky dôležité informácie, pokyny a oznámenia nájdete na našej stránke v sekcii COVID_19.

            Organizacia_sk.roka_2021_22_dodatok_c.2.pdf

          • Oznámenie

          • Na základe rozhodnutia RÚVZ o zákaze prevádzky v VI.A, VII.B, VIII.A a VIII.B triede pokračujú tieto triedy v dištančnom vzdelávaní do 29. 11. 2021.

            Podrobne_informacie_o_karantene_v_6A_7B_8A_8B.pdf

            Ročníky 1.- 4., V.A a VII.A sa budú vyučovať od 24.11.2021 prezenčne podľa rozvrhu. Vyučovanie bude končiť 4. vyučovacou hodinou.

            Triedy, ktoré sú v karanténe, sa budú vyučovať dištančne podľa rozvrhu štyri vyučovacie hodiny.